Oliwa z oliwek
Wszystkie oferowane w naszym sklepie oliwy z oliwek są produktami extra virgin, co oznacza, że powstały w procesie mechanicznego tłoczenia na zimno (maximum 40°C). Do ich wytworzenia używa się jedynie świeżych, dojrzałych oliwek. Spożywanie tych oliw na zimno pozwala zachować wszystkie właściwości zdrowotne.
12-letni ocet balsamiczny z Modeny - 250 ml
Ocet balsamiczny 12-letni z Modeny z certyfikatem Chronionego Oznaczenia Geograficznego (ang. PGI). Swój wyrazisty i słodki smak zawdzięcza 12-letniemu procesowi dojrzewania w beczkach z różnego rodzaju drewna (m.in. dębowego, kasztanowego, wiśniowego lub jałowcowego). Wyróżnia się wysoką jakością i gęstością (1,32 g/ml).
- idealny do grillowanych ryb i mięs, serów, sałatek
- doskonale sprawdza się w połączeniu ze świeżymi truskawkami i lodami.
- kwasowość: 6%
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 5 dni
2-letni, ekologiczny ocet balsamiczny z Modeny - 0,5l
Ekologiczny ocet balsamiczny z Modeny z certyfikatem Chronionego Oznaczenia Geograficznego (ang. PGI).
- doskonale sprawdza się w połączeniu ze świeżymi truskawkami i lodami
- idealny do grillowanych ryb, mięs, serów i sałatek
- kwasowość: 6%
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 5 dni
Chania Crete - Ekologiczna oliwa Extra Virgin - 0,5l
Chania Crete to ekologiczna, niefiltrowana oliwa produkowana w północno-zachodniej części Krety (w regionie Kolymvari, dzielnicy Chani). Owe miejsce znane jest na całym świecie jako posiadające jedną z najdłuższych tradycji związanych z uprawą i przetwarzaniem oliwek. Chania jest oliwą oznaczoną certyfikatem PDO (Chronionej Nazwy Pochodzenia, ang. Protected Designation of Origin).
Jej smak i charakter sprawiają, że idealnie nadaje się do wielu różnych dań - szczególnie zaś do ryb, sałatek, makaronów i grillowanych warzyw. Doskonale sprawdza się również jako dopełnienie dressingów czy marynat.
- niefiltrowana, tłoczona na zimno
- ekologiczna
- kwasowość max 0,8%
- dosyć ostra w smaku, wyrazista, drapiąca
Dostępność: brak towaru
Plora - Oliwa Extra Virgin - 0,5l
Ta wyśmienita oliwa swą nazwę wzięła od jednego z najsłynniejszych symboli epoki minojskiej - Księcia Krety, którego mural został znaleziony w pałacu w Knossos. Plora jest oliwą o bardzo niskiej kwasowości (0,1% - 0,28% max), która powstaje z odmiany oliwek Koroneiki. Zbiór owoców odbywa się od połowy listopada do połowy lutego. Obszar na którym się pozyskuje oliwki i olej to Południowa Kreta, region Heraklion, Dolina Messary. Smak samej oliwy zalicza się do raczej delikatnych.
- filtrowana
- kwasowość 0,1% - 0,28% max.
- delikatna, ale z charakterem
Dostępność: brak towaru