
Tapenada to fenomenalna pasta z oliwek. W naszej firmie przyrządzamy ją w dwóch wariantach: zielonym i ciemnym. Dzisiaj skupimy się na tym drugim. Otóż, ten składa się przede wszystkim z oliwek Kalamata, do których dodajemy rybki anchois, trochę chilli i nieco brandy dla aromatu. Niedawno odkryliśmy, że świetnie pasuje do kaszy orkiszowej. Stąd dzisiaj pomysł na danie - jak zwykle na naszym blogu - bardzo szybkie do zrobienia, 15 minut wystarczy.
Składniki na danie dla dwóch osób:
- tapenada z ciemnych oliwek: 70 g
- kasza orkiszowa: 1/2 szklanki przed ugotowaniem
- pomidory suszone: 30 g
- ser Emilgrana: około 40 g do posypania
- chilli: mała szczypta
Składniki na sałatkę:
- rukola: 50 g
- pomidor: 1 sztuka
- papryka żółta: 1/2 dużej
- cebula czerwona: 1/2 małej
Składniki na dressing do sałatki:
- oliwa z oliwek extra virgin: 1/4 szklanki
- ocet balsamiczny: 1 łyżka
- musztarda: 1 łyżeczka
- czosnek: 1 ząbek
- sok z cytryny: 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Odmierzamy pół szklanki kaszy, wsypujemy do garnka i zalewamy jedną szklanką zimnej wody.
Nastawiamy kuchenkę na średnią moc i gdy woda się zagotuje, zmniejszamy moc do minimum. Czekamy, aż kasza wchłonie wodę.
W międzyczasie kroimy lub blendujemy kilka pomidorów suszonych, które potem dodamy do kaszy.
Przygotowujemy sałatkę: myjemy rukolę i suszymy. Kroimy pomidora i paprykę na drobną kostkę, a cebulę na cieniutkie plasterki.
Robimy dressing: oliwę, ocet, musztardę i sok z cytryny mieszamy razem i przeciskamy czosnek przez praskę. Dodajemy sól i pieprz i wlewamy całość do naszej sałatki.
Gdy kasza jest ugotowana, dodajemy do niej pomidory suszone i nieco chilli w płatkach lub w proszku. Wykładamy na talerz i kładziemy na wierzchu solidną łyżkę ciemnej tapenady. Prószymy serem startym na tarce lub układamy pokrojony w plasterki.