Zainspiruj się... Pieczony buraczek z dyniowym pesto i octem balsamicznym. 0
Zainspiruj się... Pieczony buraczek z dyniowym pesto i octem balsamicznym.

Tajemnicze, zastanawiające, pojawia się w sezonie, gdy wieczory przychodzą wcześniej, a ranki jeszcze ciemne - to pesto dyniowe. Przypomina, że nadchodzi jesień, ale nie przypomina z czym je jeść, bo to nie smak dzieciństwa, ale raczej coś nowego dla wielu z nas. Pyszne z chlebem na zakwasie, najlepiej przypieczonym. Dzisiaj jednak postanowiłam zrobić z nim coś na kształt wytrawnego deseru - taki ptyś, ale warzywny :)

 

Składniki dla 4 osób:

 

Sposób wykonania:

 

Nastawiam piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Buraczki obieram, płuczę i kroję w grube plastry. Układam na blasze, wcześniej posmarowanej oliwą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Solę i sypię świeżo zmielonym pieprzem.

Wkładam do piekarnika i czekam od 15 do około 45 minut, w zależności od tego, jaki stopień upieczenia chcę uzyskać - im bardziej burak jest miękki, tym jest słodszy.

Gdy jest gotowy, po prostu wykładam go na talerz i kładę dużą łyżkę pesto dyniowego. Skrapiam talerz octem balsamicznym i mielę jeszcze trochę pieprzu na wierzch oraz polewam oliwą z oliwek.

Smakuję i bardzo doceniam jesień...

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl