Lato jeszcze trwa, wobec tego proponujemy orzeźwiającą sałatkę grejpfrutową z dressingiem z bazyliowym pesto w roli głównej. Połączenie - być może zaskakujące - po spróbowaniu, w pełni adekwatne. Sałatka może stanowić samodzielną przekąskę lub zostać towarzyszką pomidorowej bruschetty, pasuje również do kolacji z rybą.
Składniki na sałatkę dla 6 osób:
- rukola lub roszponka: 100 g
- natka pietruszki: 1 mały pęczek
- grejpfrut czerwony: 2 sztuki
- cebula czerwona: 1/2 małej
- prażone pestki słonecznika: garść
Składniki na dressing:
- pesto bazyliowe: 50 g
- oliwa z oliwek extra virgin: 5 łyżek
- ocet winny: 5 łyżek
- sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Rukolę i natkę myję i suszę, a natkę pietruszki dodatkowo siekam na drobno.
Cebulę kroję w cieniutkie plasterki.
Grejpfruty kroję na kawałki wielkości około 2-3 cm.
Wszystkie składniki umieszczam w misce do sałaty.
Przygotowuję dressing: w szklance lub miseczce umieszczam 3 łyżeczki pesto, dodaję 5 łyżek oliwy i tyle samo octu winnego, przyprawiam solą i pieprzem, mieszam wszystko razem.
Dressingiem polewam składniki sałatki, mieszam i wykładam na talerze.
Pestki słonecznika prażę na patelni i posypuję nimi sałatkę na sam koniec - wtedy ziarna pozostają przyjemnie chrupiące.
afvifeobumu
http://slkjfdf.net/ - Uwayuzopu Ihuviws jhv.vwwn.oliwki.sklep.pl.cgp.cp http://slkjfdf.net/
abefimexe
http://slkjfdf.net/ - Udepuxh Ewewakawu aly.xand.oliwki.sklep.pl.ohb.rv http://slkjfdf.net/
Expelohop
buy cheap propecia The temptation to turn over to Newsnight to see what Damian McBride was telling Jeremy Paxman was almost irresistible
whothpype
fincar 5mg I m thinking of going high protein and low carbs