Zainspiruj się... Trzy pomysły na grzaną lemoniadę. 0
Zainspiruj się... Trzy pomysły na grzaną lemoniadę.

Lemoniady od Koziej Zagrody to pyszne orzeźwiające napoje. Kojarzą się z latem, ale łatwo możemy je przerobić na rozgrzewającą, ziołowo-owocową herbatę, w sam raz na zimę.

 

Imbir to składnik, który chyba najbardziej kojarzy się z zimowym naparem. Odkryliśmy, że z dodatkiem jabłka oraz goździków idealnie komponuje się z lemoniadą głogową.

Oto lista składników i przepis:

Lemoniady wlewamy do garnka, obieramy imbir i kroimy na cienkie plasterki. Jabłko kroimy na cienkie plastry lub w kostkę, dosypujemy goździki i mieszamy wszystko razem. Podgrzewamy, aż nasz napar będzie gorący.

 

Kolejnym ciekawym połączeniem jest pachnąca świętami pomarańcza z dodatkiem rozmarynu w towarzystwie lemoniady lipowej. Warto dodać, że lipa ma silne właściwości rozgrzewające oraz łagodzi kaszel i ból gardła.

Składniki:

Pomarańczę myjemy i parzymy we wrzątku, kroimy na plastry. Lemoniady wlewamy do garnka, dodajemy plasterki pomarańczy i gałązkę rozmarynu. Podgrzewamy do odpowiednio gorącej temperatury.

 

Trzecią propozycją jest Lemoniada Pani Gilowa z czarnym bzem. Jej słodko gorzki smak urozmaicamy cytryną i tymiankiem. Owoce czarnego bzu wzmacniają organizm i redukują gorączkę. Warto o nich pamiętać w tym zimowym czasie.

Składniki do naszej pysznej mikstury:

 

Cytrynę wyparzamy i kroimy w plasterki. Wlewamy lemoniadę do garnka, dodajemy cytrynę i tymianek. Podgrzewamy i voilà!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl