Zainspiruj się... Przepis na tartę z serem Feta 1
Zainspiruj się... Przepis na tartę z serem Feta

Przepis na tartę z serem Feta, suszonym pomidorem, szpinakiem, karczochem i oliwkami.

 

Czasami warto sięgnąć wgłąb szafki kuchennej, aby znaleźć ten skarb - dawno nieużywaną, acz pięknie falowaną na brzegach, niczym meandry Bugu - formę do tarty i zrobić z niej użytek w postaci efektownego posiłku. 

 

Składniki, których potrzebujemy:

- dobrze schłodzone masło: 1 kostka (200g)

- jajka: 3 sztuki

- lodowata woda: 4 łyżki

- mąka pszenna: około 2,5 szklanki

- śmietana 18%: 4 łyżki

- ser Feta: 150-200g 

- pomidory suszone: 100g

- karczochy: 200g

- liście szpinaku: 100g

- oliwki ciemne bez pestki: 100-200g

- mleko: 1-2 szklanki

- sól

- gałka muszkatołowa

- pieprz

 

Proces tworzenia tego dania wymaga działania według następujących etapów:

 

  1. Chłodzimy masło i wodę (3/4 kostki masła należy włożyć do lodówki na około godzinę, ewentualnie do zamrażarki na 20-30 minut. Podobnie z wodą, potrzebujemy ją bardzo zimną; gdy nie mamy czasu na chłodzenie możemy dodać do niej kilka kostek lodu)
  2. Przygotowujemy ciasto: gdy nasze masło (150g) jest już bardzo zimne kroimy je na malutkie kawałeczki, dodajemy 2 szklanki mąki pszennej i 2 łyżki lodowatej wody. Całość zagniatamy tylko do momentu połączenia się składników i rozpościeramy równą warstwę ciasta na okrągłej formie do tarty (idealny rozmiar do tych proporcji, to średnica 30 cm), najlepiej na papierze do pieczenia, ale jeżeli nie mamy go pod ręką, możemy pominąć tą czynność. Ciasto dziurkujemy widelcem lub patyczkiem i całą formę wraz z ciastem wkładamy do lodówki na godzinę.
  3. Robimy sos beszamelowy
    • 1/4 kostki masła rozpuszczamy w rondelku na bardzo wolnym ogniu.
    • W tym czasie prażymy na patelni przyprawy: 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 1,5 łyżeczki pieprzu i 1,5 łyżeczki soli.
    • Gdy masło się rozpuści, dodajemy 3 łyżki mąki i uprażone przyprawy, mieszamy wszystko trzepaczką.
    • Dodajemy szklankę mleka, mieszamy i czekamy aż sos zgęstnieje, potem znowu dolewamy trochę mleka - ważne jest nieustanne mieszanie i dolewanie mleka małymi porcjami; mamy na celu uzyskanie sosu o gęstości cista naleśnikowego, więc jeżeli nasz sos jest za gęsty, dolewamy mleka, a jeżeli za rzadki - odparowujemy, ciągle mieszając.
    • Gdy nasz sos jest gotowy, zdejmujemy rondelek z palnika i czekamy, aż wystygnie. Będziemy dodawać jajka, więc ważne jest, aby temperatura naszego sosu nie przekraczała 40 stopni, aby jajka się nie ścięły.
    • Kiedy sos jest już zimny, dodajemy 3 jajka i 4 łyżki śmietany 18%, mieszamy energicznie trzepaczką.
  4. Nasze ciasto po godzinie leżakowania w lodówce podpiekamy do zarumienienia przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. W tym czasie smażymy szpinak na maśle lub oliwie przez kilka minut.
  6. Przygotowujemy resztę składników, które znajdą się na wierzchu tarty: kroimy karczochy i pomidory suszone na mniejsze kawałki/plasterki, a ser feta na małe kostki.
  7. Gdy nasze ciasto jest już lekko przyrumienione wyjmujemy z piekarnika i wlewamy na wierzch nasz gotowy sos oraz umieszczamy na nim resztę naszych składników: oliwki, ser feta, suszone pomidory, karczochy oraz szpinak. Proponujemy układanie w regularne wzorki lub rysunek - scenkę rodzajową.
  8. Podkręcamy temperaturę pieczenia do 200 stopni i pieczemy około 30 minut do zarumienienia.
  9. Czekamy aż ostygnie, przyozdabiamy świeżymi liśćmi szpinaku i kroimy tartę na porcje.

 

Komentarze do wpisu (1)

5 maja 2021

Palce lizać!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl