Sałatkę z serem Feta zawsze robi się łatwo. Pokrojenie jej w kostkę i dodanie kilku dobrych składników to przepis na świetną przystawkę. Ograniczeniem jest chyba tylko fantazja. Dzisiaj bazujemy na tradycyjnym połączeniu - z grillowaną papryką - i dodajemy kilka innych smakołyków, mianowicie: kapary, natkę pietruszki, odrobinę czosnku i skórkę cytrynową.
Składniki:
Ser Feta - 150 g
Grillowana papryka z czosnkiem i pietruszką - 200 g
Kapary - 30 g
Cytryna - 1 sztuka
Natka pietruszki - do dekoracji
Oliwa z oliwek - 1 łyżka
Oto bardziej precyzyjny przepis:
Czubatą łyżkę kaparów zalewamy wodą i płuczemy, aby pozbyć się nadmiaru soli, następnie siekamy je na drobno. Kostkę sera Feta kroimy w kostkę o boku około 1-1,5 cm. Płaty grillowanej papryki kroimy na plastry szerokości do 1 cm. Cytrynę wyparzamy we wrzątku i ścieramy skórkę na tarce. Wszystkie składniki umieszczamy w miseczkach, polewamy oliwą, posypujemy siekaną natką pietruszki.