1px

Zainspiruj się... Przepis na naleśniki z orzechowym dipem z Fety

0
Zainspiruj się... Przepis na naleśniki z orzechowym dipem z Fety

Takiego dania mieli okazję spróbować tylko nieliczni ;) Bo kto słyszał o naleśnikach z orzechowym dipem z fety? Wspomniany dip to połączenie kilku bardzo wyrazistych produktów: sera Feta, miodu, orzechów włoskich i brandy - odważne i pyszne. Zestawienie tego dodatkowo z naleśnikiem brzmi zaskakująco, ale bardzo polecamy przekonać się, że takie śniadanie czy deser to wspaniały pomysł. Kubki smakowe będą Wam wdzięczne za to doświadczenie.

Podrzucamy przepis na naleśniki jogurtowe - nieco bardziej delikatne i kwaśne, niż te robione na mleku.

 

Składniki na około 6-8 naleśników:

1 jajko

1 szklanka mąki pszennej

2/3 szklanki jogurtu naturalnego, gęstego - np. Klimeko

1/4 szklanki wody

1 łyżka masła lub oleju do smażenia

 

Nadzienie:

 

200 g orzechowego dipu z Fety

1 łyżka miodu opcjonalnie do dosłodzenia

 

Sposób przygotowania:

Jajko, mąkę, jogurt i wodę mieszamy w misce (mikserem lub łyżką) do uzyskania jednolitej konsystencji.

Patelnię rozgrzewamy na małym ogniu z odrobiną masła i następnie nalewamy chochelką nasze ciasto naleśnikowe. Okrężnym ruchem nadgarstka rozprowadzamy ciasto na całej powierzchni patelni i smażymy do momentu, gdy na wierzchu nie będzie widać już surowego ciasta. Przewracamy i smażymy jeszcze kilka sekund na drugiej stronie.

Gotowy naleśnik smarujemy obficie dipem, ewentualnie również miodem.

1px Komentarze do wpisu (0)

1px do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl