Takiego dania mieli okazję spróbować tylko nieliczni ;) Bo kto słyszał o naleśnikach z orzechowym dipem z fety? Wspomniany dip to połączenie kilku bardzo wyrazistych produktów: sera Feta, miodu, orzechów włoskich i brandy - odważne i pyszne. Zestawienie tego dodatkowo z naleśnikiem brzmi zaskakująco, ale bardzo polecamy przekonać się, że takie śniadanie czy deser to wspaniały pomysł. Kubki smakowe będą Wam wdzięczne za to doświadczenie.
Podrzucamy przepis na naleśniki jogurtowe - nieco bardziej delikatne i kwaśne, niż te robione na mleku.
Składniki na około 6-8 naleśników:
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki jogurtu naturalnego, gęstego - np. Klimeko
1/4 szklanki wody
1 łyżka masła lub oleju do smażenia
Nadzienie:
200 g orzechowego dipu z Fety
1 łyżka miodu opcjonalnie do dosłodzenia
Sposób przygotowania:
Jajko, mąkę, jogurt i wodę mieszamy w misce (mikserem lub łyżką) do uzyskania jednolitej konsystencji.
Patelnię rozgrzewamy na małym ogniu z odrobiną masła i następnie nalewamy chochelką nasze ciasto naleśnikowe. Okrężnym ruchem nadgarstka rozprowadzamy ciasto na całej powierzchni patelni i smażymy do momentu, gdy na wierzchu nie będzie widać już surowego ciasta. Przewracamy i smażymy jeszcze kilka sekund na drugiej stronie.
Gotowy naleśnik smarujemy obficie dipem, ewentualnie również miodem.