Blog

1px

Nie tylko z makaronem, czyli do czego warto jeść pesto?

0
Nie tylko z makaronem, czyli do czego warto jeść pesto?

Większość osób kojarzy pesto z kuchnią włoską, a konkretnie z różnego rodzaju makaronami. Ten pyszny sos może przyjmować różne formy, najbardziej klasyczna zawiera czosnek, bazylię, oliwę extra virgin, parmezan oraz orzeszki piniowe. Klasyczny, niepozorny sos, jakim jest pesto, ma w sobie mnóstwo smaku, wystarczy dodać kilka łyżeczek, aby całkowicie odmienić smak dania. Ze względu na zawarte składniki jest on również bardzo zdrowy, zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

czytaj całość »
1px

W jaki sposób oliwa z oliwek wspomaga odchudzanie?

0
W jaki sposób oliwa z oliwek wspomaga odchudzanie?

Oliwa z oliwek jest jednym z najsmaczniejszych i najzdrowszych tłuszczy. Zawiera bogactwo witamin i minerałów, a także nienasycone kwasy tłuszczowe pozytywnie wpływające na organizm człowieka. Oliwę z oliwek warto wprowadzić do swojej diety niezależnie od stanu zdrowia. Jest szczególnie polecana osobom starszym, z problemami sercowymi, a także tym, którzy są na diecie i chcą wspomóc się w procesie odchudzania.

czytaj całość »
1px

Czym zastąpić masło? 5 pomysłów na zdrowe zamienniki.

0
Czym zastąpić masło? 5 pomysłów na zdrowe zamienniki.

Masło jest produktem spożywczym, które wykorzystywane jest w naszych domach bardzo często. O ile sporadyczne spożywanie masła nie ma negatywnego wpływu na zdrowie, warto urozmaicić swoją dietę stosując różnorodne produkty do smarowania pieczywa. Masło jako tłuszcz pochodzenia zwierzęcego zawiera w sobie tłuszcze nasycone, których nadmierne spożywanie może prowadzić do podwyższonego poziomu LDL we krwi, a nawet do miażdżycy. Obecnie na naszym rynku spożywczych dostępnych jest sporo różnego rodzaju produktów, które są bardzo smaczne, a w składzie zawierają same zdrowe rzeczy.

czytaj całość »
1px

Prozdrowotne właściwości kuchni śródziemnomorskiej

0
Prozdrowotne właściwości kuchni śródziemnomorskiej

Kuchnia śródziemnomorska jest połączeniem tradycji kilku krajów i regionów. Zaliczyć do niej można potrawy pochodzące z Grecji, Włoch, Francji a także Hiszpanii. Każda z tych kuchni posiada swoje sztandarowe dania, znane na całym świecie. W większości potraw kuchni śródziemnomorskiej wykorzystywane są lokalne produkty, posiadające ogromną ilość witamin i składników mineralnych, świetnie wpływających na stan naszego zdrowia.

czytaj całość »
1px

Zainspiruj się... Przepis na tartę z serem Feta

1
Zainspiruj się... Przepis na tartę z serem Feta

Przepis na tartę z serem Feta, suszonym pomidorem, szpinakiem, karczochem i oliwkami.

 

Czasami warto sięgnąć wgłąb szafki kuchennej, aby znaleźć ten skarb - dawno nieużywaną, acz pięknie falowaną na brzegach, niczym meandry Bugu - formę do tarty i zrobić z niej użytek w postaci efektownego posiłku. 

czytaj całość »
1px

Zainspiruj się... przepis na sałatkę z grejpfruta z dressingiem z bazyliowym pesto

0
Zainspiruj się... przepis na sałatkę z grejpfruta z dressingiem z bazyliowym pesto

Lato jeszcze trwa, wobec tego proponujemy orzeźwiającą sałatkę grejpfrutową z dressingiem z bazyliowym pesto w roli głównej. Połączenie - być może zaskakujące - po spróbowaniu, w pełni adekwatne. Sałatka może stanowić samodzielną przekąskę lub zostać towarzyszką pomidorowej bruschetty, pasuje również do kolacji z rybą.

czytaj całość »
1px

Zainspiruj się... Pieczony buraczek z dyniowym pesto i octem balsamicznym.

0
Zainspiruj się... Pieczony buraczek z dyniowym pesto i octem balsamicznym.

Tajemnicze, zastanawiające, pojawia się w sezonie, gdy wieczory przychodzą wcześniej, a ranki jeszcze ciemne - to pesto dyniowe. Przypomina, że nadchodzi jesień, ale nie przypomina z czym je jeść, bo to nie smak dzieciństwa, ale raczej coś nowego dla wielu z nas. Pyszne z chlebem na zakwasie, najlepiej przypieczonym. Dzisiaj jednak postanowiłam zrobić z nim coś na kształt wytrawnego deseru - taki ptyś, ale warzywny :)

czytaj całość »
1px

Zainspiruj się... Przepis na kaszę z tapenadą

0
Zainspiruj się... Przepis na kaszę z tapenadą

Tapenada to fenomenalna pasta z oliwek. W naszej firmie przyrządzamy ją w dwóch wariantach: zielonym i ciemnym. Dzisiaj skupimy się na tym drugim. Otóż, ten składa się przede wszystkim z oliwek Kalamata, do których dodajemy rybki anchois, trochę chilli i nieco brandy dla aromatu. Niedawno odkryliśmy, że świetnie pasuje do kaszy orkiszowej. Stąd dzisiaj pomysł na danie - jak zwykle na naszym blogu - bardzo szybkie do zrobienia, 15 minut wystarczy. 

czytaj całość »
1px do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl