Zainspiruj się... Przepis na tartę z serem Feta 1
Zainspiruj się... Przepis na tartę z serem Feta

Przepis na tartę z serem Feta, suszonym pomidorem, szpinakiem, karczochem i oliwkami.

 

Czasami warto sięgnąć wgłąb szafki kuchennej, aby znaleźć ten skarb - dawno nieużywaną, acz pięknie falowaną na brzegach, niczym meandry Bugu - formę do tarty i zrobić z niej użytek w postaci efektownego posiłku. 

czytaj całość »
Zainspiruj się... przepis na sałatkę z grejpfruta z dressingiem z bazyliowym pesto 0
Zainspiruj się... przepis na sałatkę z grejpfruta z dressingiem z bazyliowym pesto

Lato jeszcze trwa, wobec tego proponujemy orzeźwiającą sałatkę grejpfrutową z dressingiem z bazyliowym pesto w roli głównej. Połączenie - być może zaskakujące - po spróbowaniu, w pełni adekwatne. Sałatka może stanowić samodzielną przekąskę lub zostać towarzyszką pomidorowej bruschetty, pasuje również do kolacji z rybą.

czytaj całość »
Zainspiruj się... Pieczony buraczek z dyniowym pesto i octem balsamicznym. 0
Zainspiruj się... Pieczony buraczek z dyniowym pesto i octem balsamicznym.

Tajemnicze, zastanawiające, pojawia się w sezonie, gdy wieczory przychodzą wcześniej, a ranki jeszcze ciemne - to pesto dyniowe. Przypomina, że nadchodzi jesień, ale nie przypomina z czym je jeść, bo to nie smak dzieciństwa, ale raczej coś nowego dla wielu z nas. Pyszne z chlebem na zakwasie, najlepiej przypieczonym. Dzisiaj jednak postanowiłam zrobić z nim coś na kształt wytrawnego deseru - taki ptyś, ale warzywny :)

czytaj całość »
Zainspiruj się... Przepis na kaszę z tapenadą 0
Zainspiruj się... Przepis na kaszę z tapenadą

Tapenada to fenomenalna pasta z oliwek. W naszej firmie przyrządzamy ją w dwóch wariantach: zielonym i ciemnym. Dzisiaj skupimy się na tym drugim. Otóż, ten składa się przede wszystkim z oliwek Kalamata, do których dodajemy rybki anchois, trochę chilli i nieco brandy dla aromatu. Niedawno odkryliśmy, że świetnie pasuje do kaszy orkiszowej. Stąd dzisiaj pomysł na danie - jak zwykle na naszym blogu - bardzo szybkie do zrobienia, 15 minut wystarczy. 

czytaj całość »
Zainspiruj się... Letnia deska serów - sery krowie 1
Zainspiruj się... Letnia deska serów - sery krowie

Na co dzień sera używamy do kanapek, pizzy czy sałatek. Sery można panierować, roztapiać, grillować lub pokroić w plasterki i zjeść na pieczywie razem z pomidorem czy ogórkiem. 
Jest jednak ten jeden wyjątkowy pomysł wymyślony przez francuzów, który prezentuje się bardzo elegancko i wyjątkowo - Panie i Panowie, przedstawiamy Wam naszą autorską deskę serów!

czytaj całość »
Zainspiruj się... Przepis na naleśniki z orzechowym dipem z Fety 0
Zainspiruj się... Przepis na naleśniki z orzechowym dipem z Fety

Takiego dania mieli okazję spróbować tylko nieliczni ;) Bo kto słyszał o naleśnikach z orzechowym dipem z fety? Wspomniany dip to połączenie kilku bardzo wyrazistych produktów: sera Feta, miodu, orzechów włoskich i brandy - odważne i pyszne. Zestawienie tego dodatkowo z naleśnikiem brzmi zaskakująco, ale bardzo polecam przekonać się, że takie śniadanie czy deser to wspaniały pomysł. Kubki smakowe będą Wam wdzięczne za to doświadczenie.

czytaj całość »
Najlepsza oliwa na świecie - Knolive Epicure 95

Najlepsza oliwa z oliwek na świecie.

Czy można w ogóle stwierdzić, że jakaś oliwa jest najlepsza na świecie? Otóż można. Każdego roku odbywa się około 30 konkursów, mających na celu wyłonienie zwycięzcy. Najbardziej znanym rankingiem podsumowującym wszystkie nagrody jest World’s Best Olive Oils Ranking http://www.worldsbestoliveoils.org/worlds-best-olive-oils.html. Na jego podstawie łatwo znaleźć najwyższej klasy oliwę z oliwek extra virgin. 

Na podium rankingu znajduje się oliwa Knolive Epicure, którą sprowadziliśmy dla Państwa.

czytaj całość »
Wino, czekolada i śpiew 1
Wino, czekolada i śpiew

Wino i śpiew to połączenie dosyć oczywiste, ale czekolada?
Tak, tak - sommelierzy znają i doceniają to zestawienie nie od dziś. Okazuje się, że zarówno kompozycja kontrastowa, czyli słodka czekolada i wytrawne wino, jak i podobna - ze słodkim winem potrafią świetnie ze sobą współgrać.

Oczywiście radość płynąca z zabawy smakiem zależy przede wszystkim od jakości tych składników - wszyscy wiemy, że dobra czekolada może dostarczyć nam sporo doznań.

Wyobraźmy sobie dostojnie opakowaną słodycz, która rozbudza nasze fantazje już od momentu spojrzenia na nią jeszcze z etykietą, a to dopiero zapowiedź tego, co będzie się działo bez... Dalej jest zapach radości, dźwięk łamanej tabliczki i ten moment między ustami a brzegiem pucharu - dosłownie, bo tu odpowiednie wino może pasować wręcz kongenialnie. Efekt w postaci błogostanu pojawia się naturalnie, jak rosa o poranku. Na tej rosie nasze bose stopy, potem łzy szczęścia, poczucie jedności ze wszechświatem... ;)

"Endorfina" - tak się nazywa sprawczyni tego emocjonalnego upojenia. Czekolada perfekcyjna od początku do końca. Marka i oprawa graficzna zaprojektowana przez Łobzowska Studio. Nagrodzona w konkursach "Art of Packaging" oraz "Dobry Wzór 2017". Wyprodukowana z najlepszej jakości składników przez Czekolada Cortez z liofilizowanymi dodatkami jak oliwki, zioła i słodkie owoce - dostarczonymi przez ulubione Oliwki Etc!

Dostępnych jest w sumie aż 8 kompozycji, z czego 4 ze słodkimi owocami są cieplutkimi nowościami. 

Oto zestawienie, które pomoże nam wybrać coś dla siebie:

czekolada  najlepsza z winem:
Biała z czarnymi oliwkami słodkim, białym: Muscat, Tokaii
Ciemna 60% z zielonymi oliwkami, czosnkiem i tymiankiem wytrawnym czerownym: Cabernat Sauvignon lub z Porto, Zinfandel
Ciemna 70% z zielonymi oliwkami i chilli szampanem, wytrawnym białym winem, jak również z Bordeaux, Shiraz, Malbec
Mleczna z czarnymi oliwkami, rozmarynem i natką pietruszki Prosecco, winem różowym, słodkim czerwonym, jak również z Merlot, Pinot Noir
Ciemna 70% z czarną oraz czerwoną porzeczką czerwonym, wytrawnym
Mleczna z truskawką Prosecco, szampanem
Mleczna z maliną i jagodą różowym, słodkim
Biała z borówką brusznicą białym, słodkim

 

Miłego wieczoru! 

czytaj całość »
Z czym jeść hummus? 0
Z czym jeść hummus?

"Jakież to jest wspaniałe! Ale z czym to się je?"

Takie pytanie czasami słyszymy od kogoś, kto pierwszy raz w życiu próbuje hummusu na naszym stoisku. Po pierwsze zawsze jest to dla nas zaszczyt, że możemy przyczynić się do poznania tej wyśmienitej pasty, a po drugie oczywiście chętnie podpowiadamy: z chlebem, warzywami albo z paluszkami.

Tak się akurat składa, że przyjechały do nas przepyszne włoskie grissini: pszenne z prawdziwą oliwą z oliwek posypane rozmarynem lub sezamem.

Mniam! 

 

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl