Blog

1px

Oliwa filtrowana kontra niefiltrowana - którą warto wybrać?

0
napełnianie słoików oliwą

Oliwa z oliwek to jeden z podstawowych składników diety śródziemnomorskiej, ceniony za swoje walory smakowe i zdrowotne. W sklepach można znaleźć wiele rodzajów oliwy, które różnią się między innymi procesem produkcji. Jednym z kluczowych aspektów, na które warto zwrócić uwagę przy wyborze oliwy z oliwek, jest to, czy jest ona filtrowana, czy niefiltrowana.

czytaj całość »
1px

Dlaczego warto regularnie sięgać po hummus?

0
Dlaczego warto regularnie sięgać po hummus?

Hummus to smaczny i zdrowy przysmak, który zdobywa coraz większą popularność na całym świecie, również w Polsce. Jest to pasta wykonana z ugotowanej i rozgniecionej ciecierzycy, tahini (pasty z sezamu), oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz przypraw. Warto regularnie sięgać po hummus ze względu na jego walory smakowe i zdrowotne, a także łatwość przygotowania tego dania.

czytaj całość »
1px

Harissa - czym jest i do czego można ją podawać?

0
Harissa - czym jest i do czego można ją podawać?

Ostatnimi czasy na stołach polskich kuchni coraz częściej pojawiają się egzotyczne potrawy i składniki. Jednym z nich jest harissa - pikantny sos, który zyskuje coraz większą popularność w naszym kraju. Zwłaszcza miłośnicy kuchni bliskowschodniej, ale także osoby poszukujące produktów wegańskich będą zainteresowane tym smakowitym dodatkiem. Chcesz dowiedzieć się więcej? Czytaj dalej!

czytaj całość »
1px

Cenne porady związane z prawidłowym przechowywaniem oliwy z oliwek

0
Cenne porady związane z prawidłowym przechowywaniem oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek jest jednym z najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Zawiera wiele składników odżywczych, takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i przeciwutleniacze, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka. Aby zachować wszystkie jej właściwości odżywcze, ważne jest, aby przechowywać ją w odpowiedni sposób. W tym artykule przedstawimy pięć cennych porad związanych z prawidłowym przechowywaniem oliwy z oliwek.

czytaj całość »
1px

Gdzie szukać zdrowej alternatywy dla makaronu pszennego?

0
Gdzie szukać zdrowej alternatywy dla makaronu pszennego?

Makaron pszenny jest podstawowym składnikiem wielu dań kuchni różnych krajów. Jest uwielbiany przez większość osób, potrawy z jego wykorzystaniem naprawdę często goszczą w polskich domach. Dania z makaronem są również często wybierane w różnego typu restauracjach. Niestety mimo smaku, nie jest to zbyt zdrowy produkt, dlatego warto poszukać dla niego zdrowszej alternatywy.

czytaj całość »
1px

Hummus jako uniwersalny dodatek na spotkania w gronie przyjaciół

0
Hummus jako uniwersalny dodatek na spotkania w gronie przyjaciół

Hummus jest pastą na bazie ciecierzycy, która odkąd pojawiła się na Polskim rynku, zyskuje uznanie wśród wszystkich grup wiekowych. Jest smaczny, pożywny i zdrowy. Stanowi bardzo dobre źródło białka, zapewnia uczucie sytości, może być dodatkiem do różnych przekąsek. Jest to produkt dobry dla wegan i wegetarian. Hummus dostępny jest w wersji klasycznej, a także w wielu różnych wariacjach smakowych.

czytaj całość »
1px

Co mają w sobie suszone pomidory, czego nie znajdziemy w świeżych?

0
Co mają w sobie suszone pomidory, czego nie znajdziemy w świeżych?

Pomidory są jednym z najbardziej lubianych warzyw, zwłaszcza w sezonie, kiedy są pełne smaku i aromatu. Co ciekawe, pomidory są tak naprawdę owocami. Powszechnie uważane są za warzywa, ponieważ w latach 90. amerykańscy naukowcy zaklasyfikowali je jako warzywo ze względu na to, że częściej stanowią one element dań obiadowych, a nie deserów. Jedną z coraz powszechniej wykorzystywanych form tego owocu są pomidory suszone.

czytaj całość »
1px

Czym oliwki czarne różnią się od zielonych?

0
Czym oliwki czarne różnią się od zielonych?

Mówiąc o oliwkach, większość osób od razu myśli o diecie śródziemnomorskiej oraz kuchni włoskiej. Te niepozorne owoce wykorzystywane są do produkcji oliwy, można je także marynować na różne sposoby. Oliwki są bogactwem związków mineralnych, wielu kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy A, B, C i E, a także pierwiastków takich jak potas, fosfor czy żelazo. W zależności od miejsca, w jakim rosną, dostępne są różne odmiany, jednak większość osób rozróżnia wyłącznie oliwki czarne oraz oliwki zielone.

czytaj całość »
1px

Nie tylko z makaronem, czyli do czego warto jeść pesto?

0
Nie tylko z makaronem, czyli do czego warto jeść pesto?

Większość osób kojarzy pesto z kuchnią włoską, a konkretnie z różnego rodzaju makaronami. Ten pyszny sos może przyjmować różne formy, najbardziej klasyczna zawiera czosnek, bazylię, oliwę extra virgin, parmezan oraz orzeszki piniowe. Klasyczny, niepozorny sos, jakim jest pesto, ma w sobie mnóstwo smaku, wystarczy dodać kilka łyżeczek, aby całkowicie odmienić smak dania. Ze względu na zawarte składniki jest on również bardzo zdrowy, zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

czytaj całość »
1px

W jaki sposób oliwa z oliwek wspomaga odchudzanie?

0
W jaki sposób oliwa z oliwek wspomaga odchudzanie?

Oliwa z oliwek jest jednym z najsmaczniejszych i najzdrowszych tłuszczy. Zawiera bogactwo witamin i minerałów, a także nienasycone kwasy tłuszczowe pozytywnie wpływające na organizm człowieka. Oliwę z oliwek warto wprowadzić do swojej diety niezależnie od stanu zdrowia. Jest szczególnie polecana osobom starszym, z problemami sercowymi, a także tym, którzy są na diecie i chcą wspomóc się w procesie odchudzania.

czytaj całość »
1px

Czym zastąpić masło? 5 pomysłów na zdrowe zamienniki.

0
Czym zastąpić masło? 5 pomysłów na zdrowe zamienniki.

Masło jest produktem spożywczym, które wykorzystywane jest w naszych domach bardzo często. O ile sporadyczne spożywanie masła nie ma negatywnego wpływu na zdrowie, warto urozmaicić swoją dietę stosując różnorodne produkty do smarowania pieczywa. Masło jako tłuszcz pochodzenia zwierzęcego zawiera w sobie tłuszcze nasycone, których nadmierne spożywanie może prowadzić do podwyższonego poziomu LDL we krwi, a nawet do miażdżycy. Obecnie na naszym rynku spożywczych dostępnych jest sporo różnego rodzaju produktów, które są bardzo smaczne, a w składzie zawierają same zdrowe rzeczy.

czytaj całość »
1px

Prozdrowotne właściwości kuchni śródziemnomorskiej

0
Prozdrowotne właściwości kuchni śródziemnomorskiej

Kuchnia śródziemnomorska jest połączeniem tradycji kilku krajów i regionów. Zaliczyć do niej można potrawy pochodzące z Grecji, Włoch, Francji a także Hiszpanii. Każda z tych kuchni posiada swoje sztandarowe dania, znane na całym świecie. W większości potraw kuchni śródziemnomorskiej wykorzystywane są lokalne produkty, posiadające ogromną ilość witamin i składników mineralnych, świetnie wpływających na stan naszego zdrowia.

czytaj całość »
1px do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl