1px

Prozdrowotne właściwości kuchni śródziemnomorskiej

0
Prozdrowotne właściwości kuchni śródziemnomorskiej

Kuchnia śródziemnomorska jest połączeniem tradycji kilku krajów i regionów. Zaliczyć do niej można potrawy pochodzące z Grecji, Włoch, Francji a także Hiszpanii. Każda z tych kuchni posiada swoje sztandarowe dania, znane na całym świecie. W większości potraw kuchni śródziemnomorskiej wykorzystywane są lokalne produkty, posiadające ogromną ilość witamin i składników mineralnych, świetnie wpływających na stan naszego zdrowia.

Jakie składniki wykorzystywane w kuchni śródziemnomorskiej czynią z niej tak zdrową?

Dieta stosowana w krajach śródziemnomorskich opiera się przede wszystkim na sezonowych produktach. Sporą część jadłospisu stanowią świeże owoce i warzywa, zawierające witaminy z wszystkich grup. Kuchnia śródziemnomorska bazuje także na tłustych rybach, drobiu i owocach morza, rzadko korzystając z czerwonego mięsa. Kolejną cechą charakterystyczną tej kuchni jest stosowanie świeżych ziół, nie tylko podkreślających smak, ale posiadających olejki eteryczne pozytywnie działające na nasz organizm.

Kolejnym składnikiem, bez którego nie ma kuchni śródziemnomorskiej jest oliwa z oliwek. Jest ona bogactwem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, pozwalających na zachowanie zdrowia. Mają one również zbawienny wpływ na układ krwionośny. Dodatek oliwy do każdego z dań pozwala na wchłonięcie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Wiele osób kojarzy kraje śródziemnomorskie z najlepszymi oliwkami. Są one również niezbędnym elementem większości dań podawanych w Grecji, Włoszech czy Hiszpanii.

Ze względu na pozytywny wpływ na zdrowie dieta śródziemnomorska stosowana jest na całym świecie w celach leczniczych. Duża ilość błonnika z warzyw i owoców pozwala na poprawę perystaltyki jelit, dlatego sprawdzi się świetnie dla osób mających problem z wypróżnianiem bądź z biegunkami. Duża zawartość tłustych ryb i owoców morza pozwala na dostarczenie pełnowartościowego białka, a także kwasów omega 3 i omega 6. Unikanie czerwonego mięsa pozwala na obniżenie poziomu LDL, co jest ważne zwłaszcza dla osób z zaburzonym lipidogramem bądź u sercowców. Dieta śródziemnomorska słynie nie tylko ze swoich prozdrowotnych właściwości, ale również z przepysznych potraw, pachnących oliwą i ziołami.

1px Komentarze do wpisu (0)

1px do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl