Oliwa z oliwek jest jednym z najsmaczniejszych i najzdrowszych tłuszczy. Zawiera bogactwo witamin i minerałów, a także nienasycone kwasy tłuszczowe pozytywnie wpływające na organizm człowieka. Oliwę z oliwek warto wprowadzić do swojej diety niezależnie od stanu zdrowia. Jest szczególnie polecana osobom starszym, z problemami sercowymi, a także tym, którzy są na diecie i chcą wspomóc się w procesie odchudzania.
Jakie są najważniejsze właściwości oliwy z oliwek i jak wpływa to na odchudzanie?
Jak wiadomo, odchudzanie jest dosyć złożonym i rozłożonym w czasie procesem, który odpowiednio przeprowadzony, daje efekty a lata. U każdej osoby może przebiegać on inaczej, dlatego ciężko określić jedną, dobrą drogę do smukłej i zdrowej sylwetki. Od kilku lat coraz częściej mówi się o prozdrowotnym działaniu oliwy z oliwek i jej wsparciu w odchudzaniu. Niestety nadal wiele osób demonizuje tłuszcze i wyklucza je ze swojej diety podczas odchudzania, co może doprowadzić do poważnych konsekwencji.
Jedną z istotnych właściwości prozdrowotnych oliwy z oliwek jest utrzymywanie optymalnego metabolizmu. Spożywana regularnie może wesprzeć proces zrzucania dodatkowych kilogramów, skutecznie hamując proces przybierania na wadze. To wszystko dzięki właściwościom termogenicznym oliwy z oliwek. Ten tłuszcz przyspiesza przemiany metaboliczne, natomiast kwasy tłuszczowe w niej zawarte wspomagają proces pobierania energii ze zgromadzonego w organizmie tłuszczu.
Wprowadzenie do jadłospisu oliwy z oliwek jako zamiennik mniej zdrowych tłuszczy jak masło czy śmietana ma bardzo duży wpływ na stan zdrowia i wygląd. Dzięki dużej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oliwa pozwala na pozbycie się tłuszczu z okolic brzucha. Warto wiedzieć, że tkanka tłuszczowa zlokalizowana w tym obrębie jest aktywna metabolicznie i prowadzi do różnych chorób, jak na przykład nadciśnienie, miażdżyca, czy inne choroby określane mianem schorzeń cywilizacyjnych. Usunięcie tej tkanki tłuszczowej wpływa pozytywnie nie tylko na wygląd, ale również samopoczucie i zdrowie.
Oliwa z oliwek jest produktem, który idealnie reguluje procesy trawienne, dzięki czemu zapobiega wzdęciom i niestrawnościom. Osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę ze zdrowym żywieniem i wprowadziły do swojej diety więcej błonnika, z pewnością docenią te właściwości. Aby móc w pełni korzystać z dobrodziejstw tego produktu, warto wybierać oliwy extra virgin tłoczone na zimno, dzięki czemu zachowały one wszystkie właściwości zdrowotne.